De uitbraak van Covid-19, die plaatsvindt over de hele wereld, heeft de dagelijkse routine stopgezet. Helaas heeft de uitbraak ook gevolgen gehad voor het binnentreden van landen waar onze vrijwilligers humanitaire hulp verrichten. Hoe de hulpverlening in deze periode wordt verricht, de moeilijkheden en ervaringen bespreken we met Hasene International e.V. voorzitter Mesud Gülbahar.
Hoe heeft de Covid-19 uitbraak uw werk beïnvloed?
Ik zou zeggen dat door de uitbraak ons dagelijkse leven is beïnvloed en ons ertoe heeft geleid onze dagelijkse gewoonten te ondervragen. De virusuitbraak heeft ons ook verschillende verantwoordelijkheden gebracht. Tijdens de campagnes houden we zodanig rekening met de gebieden en regio’s waar mensen in nood zijn. Ook in de landen waarin we leven hebben we waarnodig, verschillende campagnes uitgevoerd. We hebben behoeftigen in Europa, met name Duitsland bereikt. Jammer genoeg waren we niet in staat om waarnemers te sturen naar Afrika en Azië voor de campagne als gevolg van de opschorting van vluchten. Hierdoor hebben we snel gehandeld en hebben we onze hulp uitgebreid naar de slachtoffers nabij.
Wat voor werkzaamheden heeft u uitgevoerd tijdens de epidemie in Europa?
In Europa hebben we in verschillende landen maskers uitgedeeld. We hebben ook de voorbereide voedselpakketten aan de behoeftige geleverd. Ook hebben we voedselpakketten geleverd aan ouderen die hun huis niet konden verlaten, geen boodschappen konden doen of die er financieel niet goed voor stonden. Er zijn verschillende hulporganisaties in Duitsland die mensen in nood helpen, zoals Tafel e.V. Deze mensen benutten de hulp van deze organisaties, met deze reden hebben wij de organisaties geholpen met voedselpakketten. Voedselbanken in Nederland zijn ook gesteund met voedselpakketten. De ziekenhuizen waar de medische staf hard werkt tegen het virus, hebben we voedselondersteuning aangeboden, om het zorgpersoneel te motiveren in alle moeite die ze steken in het bestrijden van het virus. In de landen van de Balkan zijn de politie en brandweerlieden gesteund om ze in deze moeilijke periode te motiveren en te laten zien dat ze er niet alleen voor staan.
Wij appreciëren het werk van de leden van de Islamitische Gemeenschap Millî Görüş jongerenorganisatie die tegemoet is gekomen aan de behoeften van omwonenden met de slogan ‘Reik je hand uit naar de buren’. In dit proces hebben we mogen meemaken hoe onze voedselhulp aan een 80-jarige Duitser, die boven een moskee woont, heeft geleid naar dankbaarheid en emotionele momenten. Ouderen kunnen niet naar buiten en hebben hulp nodig. Daarom hebben we geprobeerd om het bewustzijn van solidariteit en het delen te behouden met de actie die we zijn gestart in het kader van de slogan ‘Geef het als je hebt, neem het als je het nodig hebt’. Deze actie hebben we in 2 pilotgebieden in Wenen en Keulen uitgevoerd. Iemand in Griekenland, die ons niet eerder kende, zag deze actie en vroeg of wij hulp kunnen verlenen aan zijn bejaarde ouders in Keulen, die hulp nodig hadden. We hebben onze hand uitgereikt naar de ouders.
Hoe levert u voedselpakketten aan de behoeftige in Afrika, Azië en het Midden-Oosten tijdens dit verontrustende periode?
We hebben 10 miljoen Turkse lira aan voedselpakketten gedoneerd die aan behoeftigen in Turkije zijn geleverd. De behoeftigen in 30 verschillende provincies hebben de voedselpakketten mogen ontvangen, die we hebben gevolgd met behulp van onze vestiging in Turkije, stichting Hasene sociaal hulpverlening. Er zijn 500 Turkmeense gezinnen wonende in Istanbul geholpen. De coördinatie en uitvoering van de campagne wordt gedaan in samenwerking met de Ministerie van de Sociale Steun en Binnenlandse Zaken. Daarnaast zijn 2 vrachtwagens bestaande uit 2.000 voedselpakketten naar Syrië gegaan, en afgeleverd in tentenkampen in en rondom Idlib.
In de Balkan landen deelden we voedselpakketten uit met onze vrijwilligers daar. De landen, Myanmar, Jemen, Oost-Turkistan en Soedan, waar we vóór de uitbraak van het virus ook geen waarnemers konden sturen om veiligheidsredenen, hebben we extra onder de aandacht gebracht. De versoepeling die is ontstaan door de maatregelen wereldwijd geeft bij het bieden van hulp in deze landen een opluchting. We zijn van plan om, tijdens de heilige maand Ramadan, waarnemers naar landen te sturen als vliegen weer mogelijk wordt. We hebben ook hulpacties uitgevoerd in landen als Nigeria en Somalië, waar we onze eigen kantoren hebben. Maar een andere kijk op het werk laat zien dat het ook gevaren met zich kan meebrengen. Je haalt duizenden mensen uit hun huizen om voedselpakketten te distribueren, wat kan leiden tot verspreiding van de virusepidemie. We willen mensen niet met meer problemen achterlaten als gevolg van het bieden van voedselhulp. Gezondheid staat voorop. We volgen regelmatig het nieuws, onderzoekers zeggen dat 190.000 mensen in Afrika zullen sterven aan de uitbraak als er geen gezondheidsmaatregelen worden genomen. Om gezondheids- en veiligheidsredenen wachten we met het bieden van distributie in sommige landen.
Hoe verkoopt het Zakat Fitre Campagne?
De belangstelling voor deze campagne gaat tot nu toe in een goede vaart. Ik wil alle waarnemers, vrijwilligers en donateurs die hebben bijgedragen bedanken. Hoewel Zakat voor elke maand van het jaar gedoneerd kan worden, ontvangen we veel meer donaties in de maand Ramadan, met de zegen en spiritualiteit. In de afgelopen jaren hebben we gepubliceerd welk werk we doen met de gedoneerde zakat. Onze ontwikkelings- en opbeurende projecten zullen in deze context doorgaan om mensen naar een positie te brengen waar ze kunnen geven in plaats van nemen. Wij zijn in de positie om zakat te geven. Daar kunnen we Allah niet genoeg dankbaar voor zijn. We leven in comfortabel en welvarend. We moeten hier bewust van zijn en uit leren. We moeten ons houden aan de plichten van Allah, door de rechten van de behoeftigen te onderhouden.