Voedselpakketten campagne
Zegeningen voor de donateurs, vreugde voor de behoeftigen

Waarom een voedselpakketten campagne?

Er lijden steeds meer mensen honger in de wereld door de gevolgen van droogte, oorlogen, natuurrampen en economische crises. Volgens de huidige schattingen van de Verenigde Naties lopen momenteel 815 miljoen mensen het risico om te verhongeren. In veel landen wordt de situatie momenteel zelfs als “zeer ernstig” beschouwd.

Dankzij uw donaties worden er tijdens de vastenmaand Ramadan, maar ook gedurende het jaar, in tientallen landen voedselpakketten uitgedeeld aan duizenden behoeftigen.

Veelgestelde vragen?

Wat is de voedselpakketten campagne en wat is het doel ervan?

De voedselpakketten campagne is een humanitaire hulpinitiatief dat wordt uitgevoerd onder leiding van HASENE en in samenwerking met lokale partners volgens het principe van lokale betrokkenheid. Het basisdoel van de campagne is om hongersnood te bestrijden, hulpbehoeftigen te helpen, bij te dragen aan hun educatie en solidariteit tussen gemeenschappen te bevorderen. In deze context streven we ernaar om basisvoedselproducten te verstrekken aan mensen in nood door vóór de maand Ramadan en in de andere maanden voedselpakketten uit te delen. In sommige gebieden verlenen we warme-maaltijddiensten aan hulpbehoeftigen door gaarkeukens te openen. Deze gaarkeukens hebben als doel om vooral de meest kwetsbare groepen in de samenleving te helpen. Met onze mobiele gaarkeukens brengen we hulp naar een groter geografisch gebied. Dit zorgt ervoor dat hulpbehoeftigen in verschillende regio’s worden gesteund. Binnen de Voedselpakket Campagne organiseren we ook speciale activiteiten voor wezen. Het ondersteunen van weeskinderen is een belangrijk deel van onze humanitaire hulpwerkzaamheden. Deze campagne draagt ook bij aan onderwijs voor degenen in nood. Met €5 van elk voedselpakket donatie worden onderwijsactiviteiten gesteund, zodat hulpbehoeftigen met meer hoop naar de toekomst kunnen kijken.

In het kort beoogt de Voedselpakketten Campagne niet alleen om hulp te bieden, maar ook om bij te dragen aan de basisvoedselbehoeften en educatieve behoeften van mensen in nood, zodat we een deel uit maken van de menselijke familie.

Wordt de hulpcampagne elk jaar met een bepaalde prioriteit uitgevoerd?

Ja, we werken elk jaar met een specifieke prioriteit. Deze prioriteiten stellen we op basis van de ontwikkelingen in de wereld, na overleg met onze partners. Op basis van de resultaten van onze laatste overleg blijkt dat de behoeften van slachtoffers in oorlogsgebieden zoals Palestina, Oekraïne en Soedan zeer groot zijn. Deze benadering zorgt ervoor dat we ons meer richten op het doel van onze campagne en effectiever hulp kunnen bieden aan hulpbehoeftigen.

Hoe worden partnerorganisaties gekozen en welke criteria worden gehanteerd voor de samenwerking?

Het belangrijkste criterium is het principe van lokale betrokkenheid. Het is voor ons belangrijk dat onze partners lokale informatie en expertise hebben in de gebieden waar ze actief zijn. Het begrijpen van gebiedsomstandigheden en benodigdheden nauwkeurig vaststellen is een waardevol talent. Hiervoor werkt HASENE samen met gerenommeerde en ervaren humanitaire hulporganisaties, gebaseerd op het principe van lokale betrokkenheid. Deze samenwerkingen vergroten onze capaciteiten om hulpbehoeftigen meer steun te bieden en dragen bij aan een betere afstemming van onze humanitaire hulp op lokale behoeften. Wanneer we samenwerken met partnerorganisaties, letten we er vooral op dat ze een stabiel en betrouwbaar verleden hebben. We beoordelen hun vermogen om voortdurend en betrouwbaar hulp te bieden aan hulpbehoeftigen. Het is essentieel dat onze partners respect hebben voor mensenrechten, ethische principes aannemen en zich houden aan menselijke waardes. Dit is belangrijk zodat de hulp op een eerlijke en ethische manier wordt verdeeld. We verwachten dat onze partners duidelijk en transparant zijn over hun activiteiten. Dit weerspiegelt ons vermogen om verantwoording af te leggen aan onze donateurs en belanghebbenden.

Hoe worden partnerorganisaties geïnspecteerd tijdens de campagne en hoe weten jullie zeker dat de hulp op een effectieve manier wordt verdeeld?

HASENE gebruikt verschillende mechanismen om onze partners te inspecteren en er zeker van te zijn dat de hulp op een effectieve manier wordt verdeeld tijdens de campagne. Dit verificatie- en controleproces zorgt ervoor dat de humanitaire hulp op de juiste manier op de juiste plek komt. Ten eerste volgen onze waarnemers de campagnewerkzaamheden ter plaatse. Deze waarnemers beoordelen of de hulp daadwerkelijk bij de hulpbehoeftigen terechtkomt. Bovendien houden ze toezicht op het verstrekken en uitdelen van hulp, en streven naar transparantie in elke stap. In gebieden waar we om veiligheidsredenen geen waarnemers naar toe kunnen sturen, schakelen we derde partijen in voor de controle en toezicht. Deze derde partijen zorgen ervoor dat de campagne constant wordt gecontroleerd en dat de hulp op een effectieve manier wordt verdeeld. Bijvoorbeeld, in de oorlogsgebieden van Gaza en Palestina werken we samen met organisaties die effectief opereren, zoals de UNRWA. Op deze manier weten we zeker dat de hulp ondanks veiligheidszorgen, zijn bestemming bereikt. Hiernaast, vragen we onze partners voor regelmatige rapporten en actuele informatie. Deze rapporten geven ons actuele informatie over de voortgang van de campagne en zorgen ervoor dat we zeker zijn van de effectiviteit van de campagne.

HASENE past zorgvuldig toezicht- en controlemechanismes toe om ervoor te zorgen dat de hulp op een effectieve manier wordt uitgedeeld en bij de hulpbehoeftigen terecht komt. Op deze manier behouden we het vertrouwen van onze donateurs en van de hulpbehoeftigen.

Wat bevatten de voedselpakketten?

Elk voedselpakket bevat meestal basisvoedingsmiddelen, zoals: rijst, pasta, linzen, zonnebloemolie, suiker, zout, meel, melkpoeder, thee, vruchtensap en dadels. Afhankelijk van het land en de regio kunnen ook andere basisvoedingsmiddelen worden opgenomen in het voedselpakket.

Hoe kan ik een voedselpakket doneren?

Online Donatie: Op onze website kunt u klikken op de knop “Doneer nu”. Kies voor “Voedselpakketten” en bepaal hoeveel u wilt doneren. Daarna kunt u doorgaan naar de volgende pagina en uw gegevens kunt invullen. Hierna kunt u betalen.

Formulier: U kunt de informatie op het formulier hieronder invullen en naar ons opsturen. Dit formulier kunt u opsturen via post of afgeven aan onze lokale vertegenwoordigers.

Contact met onze Vertegenwoordigers: U kunt doneren door in contact te komen met onze landelijke en lokale vertegenwoordigers. Onze vertegenwoordigers zullen u de nodige begeleiding bieden.

Voedselpakketten campagne (PDF)

Contactgegevens van de afdeling voedselpakketten campagne

Adres

Bergweg 322-A
3032 BB Rotterdam

E-mail

info@hasene.nl

Help en doneer nu!