Foto balkanlarda kumanya 2020 848x300
Nieuws

Voedselpakkettenhulp in de Balkan

Duizenden voedselpakketten bereiken de behoeftige in de Balkan

Hasene heeft de voedselpakkettencampagne met succes afgerond en blijft voedselpakketten delen aan mensen in nood en slachtoffers van de coronavirus uitbraak. Duizenden behoeftige mensen, gezondheidsmederwerkers en beveiligers die strijden tegen het coronavirus in de Balkan is hulp geleverd, vertelt Edin Salkovic, hoofd van de Islamitische Gemeenschap Milli Görüs in de Balkanregio. Verder vertelt hij over de voedselpakketdistributies die zijn geleverd door Hasene en de gevolgen van de pandemie in deze landen.

We hebben voedselpakketten aan werklozen en slachtoffers geleverd

“De Balkan is een benadeelde regio als gevolg van de recente oorlogen. Na de virusuitbraak zijn de mensen in de Balkan, nog meer getroffen. De lockdown die is ingevoerd heeft het moeilijk gemaakt voor mensen die leven van dagelijkse werk. Aangezien toerisme een grote bijdrage levert aan de Bosnische economie, zijn mensen die hun brood verdienen in deze sector momenteel werkloos. In Bosnië en Herzegovina zijn de afgelopen twee maanden meer dan 30.000 mensen werkloos.  Dit geldt voor bijna alle landen in de Balkan, waaronder Servië, Montenegro, Kosovo, Macedonië en Albanië. Vanwege de pandemie begonnen landen in de Balkan in maart strenge maatregelen te nemen. Hierdoor hebben we meteen actie ondernomen en ouderen en behoeftigen in Tirana, Albanië, geïdentificeerd en voedselhulp verleend. Op dit moment delen we 1.200 voedselpakketten uit aan mensen in nood als onderdeel van de campagne in Albanië. In drie regio’s in Servië, waaronder Sandžak, Preševo, Belgrado en omgeving, hebben we in totaal 3.000 voedselpakketten uitgedeeld.

We hebben ook voedselpakkettensteun verleend aan de behoeftige in Macedonië. Voornamelijk in het oosten van het land omdat er veel getroffenen zijn, hebben we daar voedselpakketten verstrekt. In totaal zijn er 1.500 voedselpakketten in Macedonië uitgedeeld. In Montenegro zijn aan duizend voedselpakketten aan hulbehoeftigen bezorgd. De grote moeftie van Montenegro heeft onze vertegenwoordigers speciaal bedankt voor onze hulpverlening. In Bosnië en Herzegovina zullen deze dagen ongeveer 1.500 voedselpakketten worden uitgedeeld. In Kosovo hebben we bijna duizend voedselpakketten afgeleverd aan de slachtoffers. We hebben de zeer benadeelde Roemeense behoeftigen, die hun brood verdienen met hun dagelijkse inkomsten in Kosovo en niet in staat zijn om te werken als gevolg van de virusepidemie bereikt en voedselpakketten geleverd.”

Mensen tonen veel dankbaarheid.

“We krijgen veel dua’s (gebeden) van de mensen die we hulp bieden. We deelden voedselpakketten niet alleen uit aan moslims, maar ook aan andere mensen in nood, zoals onze christelijke buren. Ze zeiden dat het de eerste keer was dat ze zoiets hebben meegemaakt en waren erg blij. Onze hulp brengt mensen dichter bij elkaar in tegenstelling tot oorlogen, die mensen van verschillende religies en rassen in dezelfde samenleving, vervreemden. Er ontstaat een band tussen mensen dankzij onze hulpverlening.

Ik wil alle donateurs en vrijwilligers van Hasene die de hulpacties hebben verstrekt bedanken. We ervaren de vreugde van de zegeningen van de Ramadan en proberen het levend te houden binnen de samenleving. Een jong christelijk gezin in Skopje, had gehoord dat we hulp bieden aan behoeftigen en schreef een brief waarin zij aangeven dat ze ook hulpbehoeftig zijn. Zij begonnen de brief met, ‘Salaam alaikoum’. We hebben deze familie geholpen met voedselpakketten.”

Iftar maaltijd uitgedeeld aan de gezondheidsmedewerkers en beveiligers.

“We hebben iftarmaaltijden uitgedeeld om de gezondheidmedewerkers en beveiligers die vooroplopen bij het bestrijden van het coronavirus te motiveren en om hen onze steun te bieden. In dit proces deelden we in Novi Pazar, Sevië, iftar-maaltijden uit aan leden van de politie, patiënten, gezondheidswerkers en artsen van het net opgerichte Covid ziekenhuis. We hebben ook een iftarmaaltijden geleverd aan brandweerlieden en artsen die op de spoedeisende hulp werken. Met deze hulp hebben we in totaal 500 iftar maaltijden geleverd aan het medisch personeel en beveiligingspersoneel die in strijd zijn tegen de coronavirus uitbraak. De autoriteiten van de politie spraken hun tevredenheid uit over het werk hij gebruikte de uitdrukkingen; “We zijn blij dat u ons herinnert en dat u bij ons bent, hartelijkdank.”. We zetten onze voorbereidingen voort om soortgelijk hulp te verrichten in Sarajevo.”

Gaarkeuken Hasene Bosnië en Herzegovina

“In de gaarkeuken van Hasene in Sarajevo hebben we wekelijks voedselpakketten bereid en uitgedeeld aan slachtoffers van het virus. We bereiden vier dagen per week warme maaltijden en leveren ze af aan de behoeftigen, op de andere dagen delen we de voedselpakketten uit die we hier voorbereiden. Wij leveren hulp aan de huizen van de behoeftige die niet in staat zijn om te komen als gevolg van ouderdom of ziekte. We leveren nu warme maaltijden en voedselhulp uit de keuken aan in totaal 220 mensen. Onder de mensen zijn degenen die werkloos zijn, en geen voedsel kunnen brengen naar hun huizen. Wij bieden ook voedselhulp aan onze 70, 80, 85-jarige ouderen, in andere maanden en op andere dagen. Aan ouderen die lid zijn van de Organisatie van Jonge Moslims, die nu eenzaam zijn, leveren we speciaal om de 15 dagen voedselpakketten. Ik zou je hierover graag een verhaal willen vertellen.”

Aliya’s onzelfzuchtig voorbeeldgedrag

“Één van de kameraden van Alija Izetbegović was Ešref Čampara. Aliya werd op jonge leeftijd met zijn vriend gevangengenomen van 1946 tot 1949. Aliya had een gezin, maar Ešref Čampara had niemand omdat hij zijn familie verloor in de Tweede Wereldoorlog. In hun tijd van gevangenschap stuurt Aliya een bericht naar zijn familie met de vraag: ‘Wanneer jullie mij een voedselpakket sturen, wil ik dat Ešref ook dezelfde pakket ontvangt en stuur mij een bewijs dat jullie dat hebben gedaan; als hij geen voedselpakket krijgt en ik ontvang geen bewijs, dan zal ik het pakket die jullie sturen niet accepteren.’ Met deze gevoelens en gedachten proberen we de humanitaire inspanningen van Hasene in de Balkan uit te voeren.

Deel het:
Overzicht

Gerelateerde nieuws